Voor het betere smijtwerk – Yasei Pike Casting 250XH
- door Team Roofmeister
- •
- 26 okt, 2018
- •
Onlangs heeft Shimano een gloednieuwe hengelreeks gelanceerd, de Yasei hengels. Ik kreeg drie modellen om aan de tand te voelen. De Yasei Zander Vertical Jig, Zander Shad en Pike Casting. Deze keer is het de beurt aan laatstgenoemde.
Door Sjoerd Beljaars
Feitelijk zegt de slogan van Yasei het al treffend: “Every rod tells a story.” Oftewel mooie woorden voor het gegeven dat de Yasei range voor elke vistechniek/vissoort een speciaal ontwikkelde hengel in zijn gamma heeft.
In totaliteit heeft Yasei zodoende 15 verschillende hengelmodellen, elk met eigen karakteristieken; van een lichte dropshothengel tot een zware swimbaithengel. Klik HIER voor een overzicht.
Uiteraard is er ook aan de snoekvisser gedacht en zijn er verschillende hengeltypes gemaakt. Allereerst wordt daar bij het onderscheid gemaakt tussen Yasei Spinning en Yasei Casting. Het beste onderscheid kun je maken in het feit dat de Casting serie voor de net wat zwaardere visserij bedoeld is.
Sjiek en degelijk
Ik mocht aan de slag met de Yasei Casting en dan specifiek de Yasei Casting 250XH. Het lichtste model uit de Casting-serie die 3 modellen telt. Toch is ook deze hengel bedoeld voor het vissen met “grote spinnerbaits, medium tot grote softbaits, swimbaits of zelfs crankbaits”, aldus de Shimano website. Mooi, voor snoek dus min of meer allround, maar dan wel bedoeld voor werpen over grote afstanden…

De Yasei Pike Casting 250XH met een werpgewicht van 40 tot 100 gram.

De kenmerkende degelijke uitstraling. Van mij had flitsender gemogen.
Mijn eerste indruk van deze hengel was tweeledig. Enerzijds licht qua gewicht, wetende dat hij toch bedoeld is voor forser kunstaas. Anderzijds ben ik niet zo van de looks. Tja, het oog wil ook wat. Van mij mag hengelsportmateriaal best flitsen en dus opvallen. In deze reeks heeft Shimano gekozen voor een beduidend sobere uitstraling. Jazeker, sjiek, maar mijns inziens wat te degelijk.
Werpen
Voor de eerste vissessie heb ik een wat groter water uitgezocht, om met name de werpcapaciteiten aan de tand te voelen. Ik heb het hier over een plas in een woonwijk met een lange struinkant. Ideaal voor dit werk.

Wauw, wat een werpgenot en wat kun je die blank lekker volladen.
Eenmaal in je handen voel je dat je met de Yasei Pike Casting 250XH met een uiterst strakke stok te maken hebt, maar heb je vanwege het lage eigen gewicht wellicht nog je twijfels. Wel, die twijfels kunnen overboord als je eenmaal gaat werpen.
Om het meteen een werpkanon te noemen vind ik wat overdreven, maar de blank kun je mooi laden met het medium tot grote kunstaas waar hij voor bedoeld zou zijn. Zo heb ik zonder enige problemen afstand kunnen halen met een grinder, grote Cowgirl spinner en een shad van 20 cm.

Een agressief herfstsnoekje dat er boven op knalde en alles tot op de nanoseconde doorgaf op de hengel.
Ook bij het binnenvissen van het kunstaas weinig reden tot klagen. Met ietwat topactie zie je de hengel meegeven, maar tegelijkertijd merk je dat de hengel genoeg power over houdt in de blank om krachtig de haak te kunnen zetten en dat kan bij snoek nogal eens het geval zijn.
Waar ik deze hengel ideaal voor vind is het werpen met shads op snoek. Omdat de hengel zo’n snelle actie heeft, geeft hij alles perfect door. Dat kan erg in je voordeel werken wanneer snoek wat lui is, strak tegen de bodem ligt en jij liefst alles van die bodem terug wilt voelen in de blank.

Zomaar een pluspunt is dat er het topoog glad afgewerkt is, zodat er geen lijn achter blijft hangen.
Bovenal is de hengel gemaakt voor het grovere smijtwerk, oftewel voor het wegzetten van medium tot groot kunstaas over extreme afstanden. Een vistechniek die min of meer is komen overwaaien vanuit Zweden. Het principe is simpel, je vist op grote slimme snoek, die bij het minst of geringste argwaan kan krijgen; dus een hotspot van ver aanwerpen in plaats van met de boot boven op de stek liggen en kans lopen dat je de boel verstoort.

Bijzondere aandacht voor de reelgreep, aangezien de hengel bedoeld is voor intensief werpen.

De reelgrepen van de drie verschillende ‘Pike Casting’ hengelmodellen, elk met hun eigen aanpassingen voor verre worpen met groot kunstaas.
Ook al heb ik me vanaf de kant nog enigszins ingehouden, aan alles merk je dat je een werpkanon in handen hebt. Het optimaal kunnen laden van de blank bij een worp en de strakke, stabiele houding na de worp onderstrepen dat gegeven. Nee geen allround hengel, maar dat is ook niet de bedoeling in de Yasei hengelreeks.
sjoerd beljaars

Specificaties
Naam:
Yasei Pike Casting 250XH
Merk:
Shimano
Lengte:
250 cm
Werpgewicht:
40-100 gram
Gewicht:
146 gram
Klik HIER voor meer informatie over de range Yasei Pike Casting.
Dagverslag Sebas Swalef
Al enkele jaren ken ik Herman als vaste prostaffer van shimano, Tot afgelopen zomer had ik wel met hem gesproken maar omdat onze visserijen erg ver uit elkaar liggen had ik nog nooit een dag bij hem besproken om met hem mee te gaan het grote water op. Daar kwam verandering toen een van mijn vrienden het roofvissen besloot op te pakken en ik een passend cadeau nodig had om hem te bedanken. Hengel materiaal is namelijk persoonlijk, wat de een geweldig vindt is voor de ander helemaal waardeloos. Zodoende heb ik van de zomer een afspraak gemaakt om met Herman te gaan vissen.
Het weer was bijzonder afgelopen zomer, met dik 25 graden arriveerden wij op een zondagochtend bij de afgesproken trailerhelling. Vanaf zijn prachtig ingerichte visboot lachte Herman ons al tegemoet en vol goede moed sprongen wij de boot in. De motor werd gestart en een uitleg over wat we konden verwachten begon direct het vissen. Aangezien mijn maatje de starter was kreeg hij als eerste de uitleg over het materiaal, waarom Herman bepaalde dingen wel en juist ook niet doet. Het zijn juist dat soort tips en tricks die je wilt horen als beginner. Ondanks dat het vissen op zich niet nieuw voor mij was had ik in het eerste kwartier al meer geleerd dan in welke youtube video dan ook. Een ander voordeel van deze gids is heel simpel, ALLES maar dan ook ALLES aan materiaal is perfect voor elkaar! Hoe vaak krijg je nou als starter in een bepaalde visserij de kans om met het neusje van de zalm te vissen zonder eerst grif in je portemonnee te moeten tasten en dan nog is het afwachten hoe het materiaal zich tijdens je visserij houdt.
De eerste uren kwamen er al wat vissen naar boven, prachtige glasogen maar echt helemaal los kwamen de vissen niet. Ik denk dat ik weet wat er mis is hoorde ik ineens. We moeten ze werpend gaan belagen. Herman zit tijdens de trip helemaal niet voor zichzelf te vissen wij als gasten aan boord kwamen op nummer een. Als we onze concentratie verloren kregen we weer een nieuwe tip, elk moment kon het gebeuren. Aan gezelligheid is ook geen gebrek, het gaat maar om een ding, een prachtige ervaring en dat straalt Herman dan ook uit.
Na het verkassen en het zoeken naar een mooie bult onder water kregen we beide tips hoe we het beste de snoekbaars werpend konden belagen. Dat de tips geen loze waren werd snel duidelijk, om een om knalde er een hengeltop dubbel met als hoogtepunt een prachtige dubbelstrike. Als visser is dit wat je wilt. Vis vangen in goed gezelschap en vissen met de beste materialen.
Terwijl we terugvoeren naar de haven was een ding duidelijk, dit zouden we nog een keer gaan meemaken maar dan in het najaar een afspraak was snel gemaakt en met een smile van oor tot oor reden wij terug ons al verheugend op de nieuwe afspraak die stond voor het najaar.
Najaar
Nou najaar.... de tweede afspraak hadden we alle drie gehoopt op wat minder warm weer maar met de rare nazomer van afgelopen jaar was het nog steeds erg warm. Toen we dit keer aankwamen lag de boot nog niet in het water, naast de trailer stonden twee vriendelijke agenten die eerst de boot en de papieren wilde zien voordat Herman mocht gaan traileren. Natuurlijk was alles in orde en een kwartiertje later stond de ruime boot al weer in plané op zoek naar de vis. Dit keer kregen we weer een nieuwe uitleg, de vis was nog steeds traag en het loonde om met een bijloop hengel te vissen met hieraan een dropshot systeem voorzien van een verse dode voorn of spiering. Alle hengels stonden snel klaar en na een opnieuw simpele maar korte uitleg hoe wij ons aas moesten bevestigen op de bijloop hengel en dat we deze goed in de gaten moesten houden terwijl wij ondertussen met de verticaal hengel aan de gang gingen was het opnieuw heel snel bal. Zelf had ik dit keer gekozen om een keer met een reel te gaan vissen op de verticaal hengel, de nieuwste shimano spullen werden weer uit de kast gepakt. Nu begrijp ik waarom het meeste van dat spul zo licht moet zijn, de hele dag heb je de hengel vast en ben je ermee bezig. De teller liep gestaag op totdat Herman besloot dat we moesten verkassen.
De boot lag namelijk aan de windkant en de wind trok aan hierdoor zou er een onveilige situatie kunnen ontstaan. Weer een bewijs dat Herman niet voor zijn eigen gerief aan het vissen is. Voor ons als gasten moet het een positieve ervaring blijven.
Aangezien de dag voorbij vliegt als je lol hebt met elkaar besloten we het laatste uurtje nog even werpend achter de grotere baarzen te gaan. Dit heb ik geweten.....
Terwijl ik met een 10 grams hengeltje sta te werpen beukt er een mega vis op mijn 7cm shad.... Ik kijk even snel op mijn klokje en Herman neemt meteen de controle. Luister ook al doe je er twee uur over, deze gaan we landen, let erop dat je hem uit de fronttroller houdt die Herman met een simpele druk op de knop op ankeren zet. Aan alles is gedacht, het grotere net komt tevoorschijn, de onthaakmat klaar gelegd. Ik kan me volledigrichten op de beuken op mijn hengel. De ruimte op de boot is namelijk prima om met een drietal mensen te vissen. Na bijna twintig minuten zie ik eindelijk wat mijn shad gegrepen heeft. Een monsterlijke dame van 1.20 meter kon de shad niet weerstaan..... Na de nodige foto's zet ik de vis terug, Let op zegt Herman, dit gaat wel even duren en we gaan niet weg voordat deze dame op eigen kracht naar de bodem zwemt.
Het is mij duidelijk, voor een geweldige ervaring kun je maar een ding doen. Boeken bij Herman Schuurman een eerlijke gids zonder mooie verhalen maar vooral met daden.
Bedankt!
Sebas